BG
Лора Ашли – дизайнерката, създала една легендарна марка!

„Лора Ашли” (“Laura Ashley”) се ражда на кухненската маса в домa на Лора Ашли в Пимлико (Pimlico), Централен Лондон (Central London). Там са създадени първите шалове на Лора - от коприната, с която бил облечен сьпружеският параван. На тази маса тя крои и шие подложки, салфетки и кърпи за чай със световно известните днес рустикални мотиви на цветя, които съпругът й Бърнард Ашли (Bernard Ashley) принтира на създадена от него машина. Покрай тази маса Лора отглежда и първите си две от общо четирите си деца. Прави първата си инвестиция от 10 лири в дървени рамки, бои и ленено платно, с помощта на които осьществява мечтата си да допринесе за това, жената - домакиня „да се чувства комфортно в дома си”.

От самото начало Лора е инстинктивен стилист, произвеждайки изключителен дизайн, който може да бъде оприличен само и единствено с нейния начин на изразяване. Някои от тези ранни модели още съществуват и наистина е невероятно колко типично „Лора Ашли” изглеждат те.

Успехът на създаденото от Лора идва бързо... поръчките заваляват една след друга - всички искат да представят и продават „Лора Ашли” - от най-малките лондонски магазинчета до големи, от нивото на „Джон Левис” (John Lewis). Съпругът на Лора – инженер Бърнард Ашли се отказва от собствената си високо платена работа и кариера на борсов брокер, залавяйки се с управлението на новия фамилен бизнес.

Новият бизнес попада и изплува и от кризисни ситуации, като унищожителното наводнение през 1958 от река Дарент (Darent River), приток на Темза. Но тьрсенето се разширява и за да отговори на пазара, Лора открива цели фабрики в своя любим Уелс.

Първият магазин под името „Лора Ашли” е отворен в централната част на Лондон – Южен Кенсингтън (Pelham Street, South Kensington) през 1968. Първият магазин в Париж е открит 1974. Следват Женева и Брюксел. После Австралия, Канада, Япония.... През 1981 над 5 000 магазина по целия свят продават марката. Компанията установява централния си офис в сграда на бивша железопътна гара в днешния район Фулам (Fulham). Романтичната постройка, запазила духа на „Лора Ашли, контрастира и същевременно изпъква сред модерните сгради по поречието на Темза.

Паралелно с изграждането на компанията Лора отглежда двете си по-малки деца, 7 години изпълнява длъжността секретар на Националната федерация на дамската индустрия (National Federation of Women’s Institutes) и печели през 1977 година кралската награда за експорт (Queen's Award for Export).

Лора Ашли умира при трагичен инцидент в къщата на дъщеря си на 60-ия си рожден ден. Сър Бърнард остава сам с компания, оценена на борсовия пазар на 200 млн. лири. Всеки опит да се промени стилът „Лора Ашли” и да се „модернизира” води до спад в търсенето, илюстрирайки един кратък коментар на Лора непосредствено преди смъртта й: ”Един дизайн не се продава добре, ако не носи в себе си носталгия по миналото.” А дизайнът „Лора Ашли” е световно известна марка, отбелязала едно забележително развитие: от кухненска маса до глобална империя за вътрешен дизайн. Това е дизайн, който не се забравя, който говори сам за себе си, които разказва.... !

Свали "Приказката за Лора Ашли" PDF -